نویسندگان: دكتر ليلا جويباري1، احمد عامری2، دکتر اکرم ثناگو1
1- مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2- مرکز آموزش و تحقیقات پرستاری بیمارستان امام خمینی (ره) اهواز
مقدمه: وب نوشت، وب سایتی است که حاوی پست های دوره ای، با ترتیب تقویمی روی یک صفحه خانگی مشترک می باشد. وب نوشت ها امکان به اشتراک گذاردن دانش را فراهم می نماید. وب نوشت ها ابزارهای ساخت وب سایت های تعاملی و جدید و آسانی هستند. از این رو از آن ها به عنوان رسانه نمی توان چشم پوشی نمود. بلاگ نویسی ابتدا به عنوان یک پدیده اجتماعی ظهور یافت و در ارتباط با سیاست، تجارت و ارتباطات بوده است. نرم افزارهای بلاگ نویسی کسانی را که از دانش محدودی در زمینه اینترنت دارند را نیز قادر می سازد تا افکار خود را به صورت انلاین منتشر نمایند و در گفتمان جهانی مشارکت ورزند. شبکه بلاگ سرعت گسترش اطلاعات را تشدید نموده است.
هدف: هدف از این مطالعه بررسی قابلیت های استفاده از وب نوشت ها در آموزش علوم پزشکی می باشد.
روش کار: بررسی پایگاه های اطلاعاتی معتبر از قبیل پاب مد با استفاده از کلمات کلیدی blog و weblog و کلمات کلیدی اموزش، پرستاری و پزشکی و بهداشت در یک دامنه زمانی وسیع صورت گرفت. همچنین چند تجربه موفق در زمینه استفاده از وبلاگ در پرستاری ارائه می گردد.
یافته ها: جستجو در پایگاه اطلاعاتی پاب مد PubMed نتایج اندکی را برای یافتن موارد زیر در پی دارد: بلاگ : شش مورد مرتبط از 24 مقاله، وبلاگ: یک مقاله، وب لاگ: هشت مطلب مختلف، بلاگ نویسی: چهار مقاله. تکنوراتی یک موتور جستجو گر بلاگ اکنون بیش از هشت میلیون وب بلاگ و بیش از 940 میلیون لینک را جستجو می کند و ادعا می شود بیش از سی تا چهل هزار بلاگ جدید هر روز تولید می گردد. اکثر کسانی که بلاگ می نویسند برای سرگرمی این کار را انجام می دهند و از بلاگ برای انتشار افکارشان، احساسات شان و نظرات شان در باره موضوعات مورد علاقه شان استفاده می کنند. برای بسیاری از مردم بلاگ ها به عنوان ژورنال های آنملاین تا خاطرات روزانه استفاده می شود سایرین از بلاگ ها برای ارتباط با خانواده و دوستان استفاده می کنند. حال هدف هرچه باشد در یک واقعیت مشترک هستند و آن هم این است که شبکه بلاگ به مردم امکان حرف زدن و انتشار اطلاعات را می دهد. بلاگ نویسی به عنوان یک ابزار مهم برای انتقال اطلاعات در علوم پزشکی باشد. وب نوشت ها تلاش رضایت بخشی است که فرد می تواند تجربیات خود را با دیگران به طور مستمر به اشتراک بگذارد. برای ارسال موارد جالب از محیط بالینی همراه با چکیده مقالات جالب در مواجهه با کار روزانه استفاده می شود. تجربه شخصی نویسندگان حاکی از قابلیت بالای به کارگیری وب نوشت ها به عنوان ابزاری برای ارتباط با مردم، دانشجویان و گروه های حرفه ای است. این ابزار ارزان قیمت می تواند فرصت های ياددهي يادگيري دانشجویان را تسهیل نماید و زمینه را برقراری ارتباط با دانش آموختگان فراهم نماید. وب نوشت های تخصصی می توانند یافته های علمی پژوهشی دانشجویان را در سطح وسیع به اشتراک بگذارد و به انتشار خرده پژوهش های دانشجویان و گروه های بالینی کمک نماید علاوه بر اینکه تمرینی برای نگارش و انتشار مطالب علمی و تجربیات شخصی برای گروه های تازه کار خواهد بود. اعضای هیات علمی دانشگاه ها نیز می توانند وب نوشت ها را به کلاس درس تبدیل نمایند و یا از آن به عنوان ابزار کمک آموزشی بهره گیرند. به اشتراک گذاردن طرح درس، نمونه سوالات، اسلاید های کلاس های درس، فعالیت های دانشجویان از این قبیل می باشد. وب نوشت ها دارای توانایی دریافت فیدبک برای کلیه موضوعات برای خوانندگان می باشد و امکان پاسخ برای نویسنده بلاگ را نیز فراهم می نماید.
نتیجه گیری: بلاگ ها توانایی انتشار فوری مطالب را نیز فراهم می آورند علاوه بر اینکه امکان برخورداری از پیوندهای متعدد را نیز دارا می باشند بنابراین می توان شبکه ای از وب سایت های حرفه ای را تشکیل داد. از مهم ترین چالش های وب نوشت ها محدودیت از نظر دخیره و نمایش دادن اسلاید، فیلم و کلیپ و وابستگی آن به سایر سایت ها می باشد. از طرفی دیگر بیش از هشتاد درصد ارجاع جستجوهای سایت های جستجوگری همچون گوگل و یاهو به وبلاگ ها بوده است که این مورد نشانگر اهمیت استفاده و توسعه وبلاگ ها در حوزه آموزش پرستاری و مراقبت از بیمار می باشد. مدیریت وب نوشت ها امری وقت گیر است. استفاده از نيروهاي دانشجويي توانمند و پرستاران علاقمند درجهت درج یافته های بالینی خود می تواند به رفع این مشکل کمک کند.